House of Fraser Living Wall

The interior living wall at House of Fraser’s new department store at Rushden Lakes has been designed to impress visitors and to become a prominent feature, to be seen by shoppers using the escalators, with great views from both ground floor and first floor. It takes advantage of the natural light provided by the skylights in the centre of the store.

The Green Infrastructure Consultancy has been in discussions with House of Fraser for some time about how plants could be used to improve air quality in their stores for both staff and visitors as well as improving people’s sense of wellbeing. The living wall brings nature into the heart of the store. The Fytotextile panel system supplied by Scotscape is particularly useful in this location because the living wall curves in front a a steel column – something that would be challenging using rigid plastic panels. The Fytotextile panels are also relatively lightweight – an advantage where a living wall is to be installed without the benefit of a masonry.

The House of Fraser wall screens air conditioning ducts and other services.
The new Rushden Lakes development has a strong connection with nature and includes an adjacent boardwalk which overlooks Skew Bridge Lake, part of the Nene Wetlands managed by the Wildlife Trust for Bedfordshire, Cambridgeshire and Northamptonshire.

House of Fraser Living Wall